Waarom de mondkap agressie oproept

DR. DAVID BLOM – RELATIEPSYCHOLOOG EN ONDERZOEKER

We bevinden ons in een nationale ramp. Wat zeg ik, internationale ramp. De wereld ligt plat, Nederland ligt plat. Winkels zijn dicht, cafés zijn gesloten, theaters zitten op slot. We komen niet meer in of uit. De situatie is zorgelijk. Maar hóe zorgelijk is onduidelijk. De gevolgen van dit virus zijn nog niet volledig te overzien. Met name kwetsbare ouderen met onderliggend lijden lijken een verhoogd risico op overlijden te hebben. Maar waarom liggen de IC afdelingen dan bezaaid met mensen onder de 50 jaar?

 

Wat is er nu wérkelijk aan de hand? We weten het niet. En juist dit doet de emoties hoog oplopen.

 

In tijden van crisis en onduidelijkheid kijken mensen automantisch naar anderen. Wat doet de buurman? Wat doet de overbuurman? We vinden het gedrag van anderen accurater dan van onszelf en passen ons graag hierop aan. Het maakt dat bijvoorbeeld bijna niemand in Nederland rondloopt met een mondkapje. Want hoewel de angst er goed in zit, lijkt dit toch écht een brug te ver! Zo luidt de publieke opinie. En hoewel we mogelijk maar al te graag een lapje voor ons mond dragen en het plastic over onze handen trekken, zullen we dit niet doen. Want de angst om uitgelachen te worden, vernederd en uitgescholden, is groter dan de angst om ziek te worden. Onze persoonlijke overtuiging sneuvelt ten behoeve van de publieke opinie. Het trieste is dat de buurman of overbuurvrouw het vaak evenmin weet.

 

Én daarom mensen wil ik jullie vragen vooral zelf te blijven nadenken. Overwin de angst om uitgestoten te worden. Doe waar je je veilig bij voelt. Doe wij jij nodig acht om je dierbaren en jezelf te beschermen. We hebben de mondkapjes massaal ingekocht, waarom ze laten verstoffen naast de honderd potten bruine bonen? Stamp desnoods een mondkapjes fabriek uit de grond en verschaf mensen zo ook nog werk.

 

Heb respect voor de voorbehoudsmiddelen van anderen en realiseer je dat jouw kwade reactie hoogstwaarschijnlijk niet meer is dan de kramp- angstige behoefte om te doen alsof het allemaal wel meevalt.

 

De AH met zijn economische belangen lijkt zich hier verdacht schuldig aan te maken. Zie filmpje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
We kunnen allemaal meer uit de liefde halen. Meer zelfs dan we nu voor mogelijk houden. Kom naar ‘Relatiecrisis in Theater- Dichterbij’. Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen, vaders, moeders, zonen en dochters gingen je voor.

DICHTERBIJ is een indrukwekkende theaterbeleving die je meeneemt in de val en wederopstanding van een huwelijksleven.

Dicht op de huid van de spelers, aan de rand van hun huiskamer, beleef je als nooit tevoren wat ons geluk in de liefde in de weg staat én ontdek je hoe we het tij kunnen keren.

Een revolutionaire theaterervaring gecreëerd door gepromoveerd psychologen en theatermakers, die jouw kijk op jezelf en de liefde voorgoed verandert.

Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen,  vaders, moeders, zonen en dochters bezochten de show van deze makers.  Beleef het ook!

Andere artikelen:

De 6 seconden kus

Relatietip: de 6 seconden kus Hoe lang zoen jij met je partner? Je hebt het vast nooit gemeten. Maar meet de tijd eens op. 6 …

LEES VERDER

ZÓ KAN EEN ONENIGHEID JE RELATIE VERSTERKEN – 5 SPELREGELS

ZÓ KAN EEN ONENIGHEID JE RELATIE VERSTERKEN – 5 SPELREGELS Iedereen die in een relatie zit, komt vroeg of laat in een discussie terecht met …

LEES VERDER

Dr. David Blom verheldert – Wat doet kindermishandeling met onze relaties en ons brein?

Gisteren gingen we voor de tweede keer met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Trauma-expert dr. David Blom over ‘De kinderen van Ruinerwold’ (BNN-VARA)

Gisteren gingen we met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Wij? Wij zijn zó lekker open met elkaar!

Simon en Ruth kwamen gisterenavond thuis van een heerlijk avondje bij vrienden. Wat een fijne avond! Goede gesprekken, lekker borrelen. En het heeft Simon en Ruth nóg meer doen inzien hoe goed ze het samen hebben. Ja! Dat ze een geweldige relatie hebben, waarin ze werkelijk álles met elkaar kunnen bespreken. Geheimen? Nee, die kennen ze niet. Open en eerlijk, dat is waar ze voor staan!

LEES VERDER

Ontvang wekelijks een relatietip

Wil je ook wekelijks een relatietip ontvangen van dr. David Blom? Kom erbij!