Waarom hartstocht soms zo bedrieglijk kan zijn

Het is vrijdagavond. De twee vriendinnen zitten samen op de bank en Babs kan er maar niet over uit. Ze barst los:

‘Echt Syl, wat doe je nog met die vent?! Ik heb überhaupt nooit begrepen wat je in hem zag. Ik bedoel, Oscar,  ja dát was een leuke man: intelligent, zelfverzekerd, gewoon… OK! Maar jij moest je weer zo nodig inlaten met ‘weirde Wim’, met z’n vreemde humor en die donkere aura. We hebben je nog gewaarschuwd he! Je hebt de éne ruzie na de andere, iedere keer is het hetzelfde liedje. Hoe vaak je hier al niet hebt zitten snotteren de afgelopen maand… Schat, dit wordt nog eens je dood. Wijntje?’

Maar Sylvia heeft een duidelijke verklaring:

‘Ja maar ik snap het gewoon niet’, antwoordt ze fel.

‘De seks is zó intens, zó goed, zó vol hartstocht. Ik voel me dan zó ontzettend één met hem en zó gelukkig. Ik zweer je Babs, dit vuur heb ik nog nooit met iemand ervaren. Ik bedoel, dat krijg je toch niet zomaar met iemand? Dan moet er toch wel een diepere, spirituele connectie zijn tussen mij en Wim? Weet je, het is gewoon heel moeilijk voor hem om die overdag ook te laten zien. Hij is te beschadigd. Wist je al dat zijn vader hem op z’n tiende heeft verlaten?? Hij heeft te weinig liefde gekend, maar ik kan die wél geven Babs. Ikke wel! Verdomme! Doe maar een thee-tje’.

GOEDE SEKS IN SLECHTE RELATIES

Sylvia is niet de enige die valt voor een man (of vrouw) die niet erg warm of aardig is. Sterker nog, grote kans dat ook jouw hoofd op hol kan worden gebracht door die koele, ongrijpbare of afstandelijke partner. Die partner die garant staat voor frustratie en strijd.

En het paradoxale is, dat de aantrekkingskracht juist in die strijd gelegen is. In het bijzonder in de strijd om zijn of haar liefde alsnog voor je te winnen.

En het is deze strijd die de seks ook zó waanzinnig ‘goed’ kan maken. Of zoals Syl het zegt: ‘zó vol hartstocht’

We kunnen allemaal meer uit de liefde halen, meer dan we nu voor mogelijk houden.  Het avontuur ligt aan onze voeten!

Wondermooi - Happinez

Hartstocht en liefde

Het bedrieglijke is dat we deze hartstochtelijke ervaring vaak verwarren met liefde. Terwijl hartstocht en liefde twee compleet verschillende fenomenen zijn.

Hartstocht (eros) staat stijf van spanning en emotie. Het wordt voortgedreven door het vurige verlangen om de ander voor je te winnen en aan je te binden.

Vaak wordt gedacht dat deze hartstocht, die vaak het begin van een relatie kenmerkt en in veel ‘onbevredigende’ relaties nog voortduurt, gelijk staat aan liefde (agape). ‘Als het zoveel met me doet, dan moet het wel echte liefde zijn!’

Maar hoe indrukwekkend ook, hartstocht is géén liefde. Sterker nog,  het heeft er vaak niets mee te maken. Liefde is duurzaam.
Hartstocht is vluchtig. Het kan ook zomaar weer verdwenen zijn.

De kans is groot dat Syl’s hartstocht verdwijnt zodra ze Wim’s hart eenmaal gewonnen heeft. Dan kan de seks ineens oer-saai worden. Het doel is verdwenen. Er is geen sprake meer van drama of pijn. Het doet haar niet meer zoveel.

De ultieme seks binnen een  écht liefdesvolle relatie heeft niets te maken met de dramatische en zelfzuchtige verovering van elkaars hart. Deze seks draait om de speelse ontdekking en vervulling van elkaars wensen en fantasieën.

Waar ik – ik mag zijn en jij – jij. Waarbij we niet krampachtig hoeven samen te smelten tot één geheel, maar elkaar als afzonderlijke individuen tot een grotere hoogte mogen brengen.

Maar dat vraagt om veiligheid, verbinding en vertrouwen.

in een onbevredigende relatie verwarren we spanning vaak met spannend, en stress met liefde.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
We kunnen allemaal meer uit de liefde halen. Meer zelfs dan we nu voor mogelijk houden. Kom naar ‘Relatiecrisis in Theater- Dichterbij’. Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen, vaders, moeders, zonen en dochters gingen je voor.

DICHTERBIJ is een indrukwekkende theaterbeleving die je meeneemt in de val en wederopstanding van een huwelijksleven.

Dicht op de huid van de spelers, aan de rand van hun huiskamer, beleef je als nooit tevoren wat ons geluk in de liefde in de weg staat én ontdek je hoe we het tij kunnen keren.

Een revolutionaire theaterervaring gecreëerd door gepromoveerd psychologen en theatermakers, die jouw kijk op jezelf en de liefde voorgoed verandert.

Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen,  vaders, moeders, zonen en dochters bezochten de show van deze makers.  Beleef het ook!

Andere artikelen:

Dr. David Blom verheldert – Wat doet kindermishandeling met onze relaties en ons brein?

Gisteren gingen we voor de tweede keer met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Trauma-expert dr. David Blom over ‘De kinderen van Ruinerwold’ (BNN-VARA)

Gisteren gingen we met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Wij? Wij zijn zó lekker open met elkaar!

Simon en Ruth kwamen gisterenavond thuis van een heerlijk avondje bij vrienden. Wat een fijne avond! Goede gesprekken, lekker borrelen. En het heeft Simon en Ruth nóg meer doen inzien hoe goed ze het samen hebben. Ja! Dat ze een geweldige relatie hebben, waarin ze werkelijk álles met elkaar kunnen bespreken. Geheimen? Nee, die kennen ze niet. Open en eerlijk, dat is waar ze voor staan!

LEES VERDER

Waarom Tinder eerder ellendig dan gelukkig maakt – 3 tips

Het zit Johan (39) hoog. Hij hoopte via Tinder op wat geluk, maar voelt zich na een weekje swipen vooral een stuk ellendiger. Wat blijkt? Hij is niet de enige.

LEES VERDER

Maar weinig mannen kunnen een vrouw laten komen – 5 tips

Hij durft het nauwelijks te bespreken. Het lukt Erik (42) maar zelden om zijn vriendin te laten komen. Hij schaamt zich dood en voelt zich als minnaar mislukt. Wat blijkt? Hij is niet de enige.

LEES VERDER

Ontvang wekelijks een relatietip

Wil je ook wekelijks een relatietip ontvangen van dr. David Blom? Kom erbij!

Scroll naar top