Goede seks in een ‘slechte’ relatie, hoe zit dat?

DR. DAVID BLOM – RELATIEPSYCHOLOOG, TRAUMA-EXPERT EN ONDERZOEKER

David Blom ontwikkelde DICHTERBIJ, de veelgeprezen muziektheater show over omgaan met liefdesrelaties. In dit artikel gaat hij in op de vraag: ‘Waarom is de seks in ‘slechte’ relaties soms juist zo ‘goed’?

WAT MOET JE TOCH MET DIE VENT?!

Het is vrijdagavond. De twee vriendinnen zitten samen op de bank en Babs kan er maar niet over uit. Ze barst los:

 

”Echt Syl, wat doe je nog met die vent?! Ik heb überhaupt nooit begrepen wat je in hem zag. Ik bedoel, Oscar,  ja dát was een leuke man: intelligent, zelfverzekerd, gewoon… OK! Maar jij moest je weer zo nodig inlaten met ‘weirde Wim’, met z’n vreemde humor en die donkere aura. We hebben je nog gewaarschuwd he! Je hebt de éne ruzie na de andere, iedere keer is het hetzelfde liedje.
Hoe vaak je hier al niet hebt zitten snotteren de afgelopen maand…
Schat, dit wordt nog eens je dood. Wijntje?”

 

Maar Sylvia heeft een duidelijke verklaring:

 

”Ja maar ik snap het gewoon niet”, antwoordt ze fel.

 

‘De seks is zó intens, zó goed, zó vol hartstocht. Ik voel me dan zó ontzettend één met hem en zó gelukkig. Ik zweer je Babs, dit vuur heb ik nog nooit met iemand ervaren. Ik bedoel, dat krijg je toch niet zomaar met iemand? Dan moet er toch wel een diepere, spirituele connectie zijn tussen mij en Wim? Weet je, het is gewoon heel moeilijk voor hem om die overdag ook te laten zien. Hij is te beschadigd. Wist je al dat zijn vader hem op z’n tiende heeft verlaten?? Hij heeft te weinig liefde gekend, maar ik kan die wél geven Babs. Ikke wel! Verdomme! Doe maar een thee-tje’.”

GOEDE SEKS IN SLECHTE RELATIES

Het is een feit. Regelmatig vallen we voor een man (of vrouw) die niet erg warm of aardig is. Vaak zijn het juist de koele, ongrijpbare en afstandelijke partners die ons hoofd op hol brengen. Ook al staan deze relaties garant voor frustratie en strijd.

 

Ja, strijd; om zijn (of haar) liefde alsnog voor je te winnen.

 

En het is juist déze strijd die de seks zó waanzinnig ‘goed’ kan maken. Of zoals Syl het zegt: ‘zó vol hartstocht’.

MAAR IN BED IS HET VOLMAAKT!

Ja, ‘slechte’ relaties kunnen ‘goede’ seks voortbrengen. En dat heeft een aantal redenen.

 

Net als Sylvia zijn aardig wat vrouwen (maar soms ook mannen) ervan overtuigd dat ze hun partner kunnen laten opbloeien door hun liefde. Dat ze zijn mooie en liefdevolle eigenschappen, ja de prins in hem, als in een sprookje kunnen ‘wakker kussen’. Dat als hij zich voldoende gekoesterd en geliefd voelt, zijn hart zich als vanzelf zal openen. En dit maakt de seks tot zo’n hartstochtelijke ervaring; Het dient een hoger doel. Een grotere missie dan elkaar behagen

 

In een onbevredigende relatie zijn we vaak bezig met de droom van hoe de relatie kan zijn, in plaats van onder ogen te komen van hoe zij werkelijk is. Seks biedt ons de kans om ons volledig in dit sprookje te verliezen en zijn liefde op intense wijze te winnen.

 

Daarnaast is seks ook gewoon een manier om alle spanningen van de onbevredigende relatie eens goed te ontladen. We kennen allemaal wel de kracht van een hartstochtelijk ‘potje’ goedmaak-seks.

 

Sterker nog,  er zijn veel mensen die de ‘afstand’ van de strijd nodig hebben,  om zich veilig genoeg te voelen om zich in bed te kunnen ‘geven’.

MAAR DEZE HARTSTOCHT MAAKT NOG GEEN LIEFDE

Máár mensen, deze hartstochtelijke ervaring heeft niks met ware liefde te maken. Hartstocht en liefde; het zijn twee compleet verschillende fenomenen.

 

Wat je voelt tijdens de seks in een onbevredigende relatie is hartstocht. De seks staat letterlijk en figuurlijk stijf van spanningen en emoties. Het wordt voortgedreven door het vurige verlangen om de ander voor je te winnen en aan je te binden.

 

Wat je eigenlijk voelt, is stress.

 

Vaak wordt gedacht dat deze hartstocht, die vaak het begin van een relatie kenmerkt en in veel onbevredigende relaties doorgaat, gelijk staat aan liefde. ‘Als het zoveel met me doet, dan moet het wel echte liefde zijn!’

IN EEN ONBEVREDIGENDE RELATIE VERWARREN WE SPANNING VAAK VOOR SPANNEND, EN STRESS VOOR LIEFDE

Maar het is geen liefde. Liefde is duurzaam.
Hartstocht is vluchtig. Het kan ook zomaar weer verdwenen zijn.

 

Ik bedoel, het kan zomaar zo zijn dat Syl’s hartstocht voor Wim verdwijnt zodra ze zijn hart eenmaal gewonnen heeft. Dan kan de seks ineens oer-saai worden. Het doel is verdwenen. Er is geen sprake meer van drama of pijn. Het doet haar niet meer zoveel.

 

De waanzinnig goede seks van een liefdesvolle relatie heeft niets te maken met de dramatische verovering van elkaars hart. Deze seks draait om de speelse ontdekking van elkaars wensen (bijvoorbeeld, lieve woordjes of juist ordinaire praat), fantasieën (jij in een zusterspakje, ik onderop) en rollen (de grote directeur en het verlegen schoolmeisje).

 

Waar ik – ik mag zijn en jij – jij. Waarbij we niet krampachtig hoeven samen te smelten tot één geheel, maar elkaar als afzonderlijke individuen tot een grotere hoogte mogen brengen.

 

Maar dat vraagt om veiligheid en vertrouwen. Iets wat in teveel relaties helaas (nog) ontbreekt.

 

Lees hier over het belang van échte intimiteit voor ultieme seks >>

RELATIECRISIS IN THEATER – LAATSTE KAARTEN

Ervaar wát ons geluk in de weg staat en begrijp hoé we het tij kunnen keren. Want het leven (samen) kan zoveel mooier zijn!

‘Dichterbij’ is de veelgeprezen muziektheater show in Nederland en België over omgaan met liefdesrelaties. Ze combineert de meest waardevolle inzichten uit wetenschap en praktijk (en ca. 82 boeken) met de kracht van een indrukwekkende voorstelling. Dit maakt DICHTERBIJ tot een unieke ervaring die binnenkomt, beklijft en je leven verandert. DICHTERBIJ laat je niet meer los. Een leven lang.

 

Ga het ook aan! Deze niet eerder vertoonde combinatie van muziektheater en wetenschap, psychologie en stand-up comedy.

 

Klik hier voor meer informatie of klik hier om uw tickets te reserveren!

WONDERMOOI – Happinez

FENOMENALE VONDST VAN PSYCHOLOGEN EN THEATERMAKERS – Linda

ONMISBAAR WANNEER JE IN HET LEVEN ALS OUDER, PARTNER EN/OF COLLEGA HET BESTE UIT JEZELF, JE GEZIN OF JE OMGEVING WILT HALEN – Ronald Dingerdis
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
We kunnen allemaal meer uit de liefde halen. Meer zelfs dan we nu voor mogelijk houden. Kom naar ‘Relatiecrisis in Theater- Dichterbij’. Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen, vaders, moeders, zonen en dochters gingen je voor.

DICHTERBIJ is een indrukwekkende theaterbeleving die je meeneemt in de val en wederopstanding van een huwelijksleven.

Dicht op de huid van de spelers, aan de rand van hun huiskamer, beleef je als nooit tevoren wat ons geluk in de liefde in de weg staat én ontdek je hoe we het tij kunnen keren.

Een revolutionaire theaterervaring gecreëerd door gepromoveerd psychologen en theatermakers, die jouw kijk op jezelf en de liefde voorgoed verandert.

Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen,  vaders, moeders, zonen en dochters bezochten de show van deze makers.  Beleef het ook!

Andere artikelen:

De 6 seconden kus

Relatietip: de 6 seconden kus Hoe lang zoen jij met je partner? Je hebt het vast nooit gemeten. Maar meet de tijd eens op. 6 …

LEES VERDER

ZÓ KAN EEN ONENIGHEID JE RELATIE VERSTERKEN – 5 SPELREGELS

ZÓ KAN EEN ONENIGHEID JE RELATIE VERSTERKEN – 5 SPELREGELS Iedereen die in een relatie zit, komt vroeg of laat in een discussie terecht met …

LEES VERDER

Dr. David Blom verheldert – Wat doet kindermishandeling met onze relaties en ons brein?

Gisteren gingen we voor de tweede keer met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Trauma-expert dr. David Blom over ‘De kinderen van Ruinerwold’ (BNN-VARA)

Gisteren gingen we met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Wij? Wij zijn zó lekker open met elkaar!

Simon en Ruth kwamen gisterenavond thuis van een heerlijk avondje bij vrienden. Wat een fijne avond! Goede gesprekken, lekker borrelen. En het heeft Simon en Ruth nóg meer doen inzien hoe goed ze het samen hebben. Ja! Dat ze een geweldige relatie hebben, waarin ze werkelijk álles met elkaar kunnen bespreken. Geheimen? Nee, die kennen ze niet. Open en eerlijk, dat is waar ze voor staan!

LEES VERDER

Ontvang wekelijks een relatietip

Wil je ook wekelijks een relatietip ontvangen van dr. David Blom? Kom erbij!