Goede relatie

Door dr. David Blom
Relatiepsycholoog en theatermaker van de indrukwekkende muziektheatershow DICHTERBIJ (klik hier) of lees onderaan verder.

WAT IS EEN GOEDE RELATIE?

 

Ik zie het veelvuldig om mij heen, mensen die veronderstellen een goede relatie te hebben wanneer ze volledig in elkaar opgaan. Er lijkt geen ik en geen jij. Alles vloeit samen. Samen een blok tegen de rest van de wereld. Vooral in het begin voelt dit wellicht goed. Onder invloed van dopamine en serotonine is dit wellicht het mooiste dat er bestaat. Wellicht heb je deze samensmelting nooit meegemaakt, omdat je als kind wellicht emotioneel verwaarloosd bent. Máár pas op, een dergelijk samensmelting is niet duurzaam. Het geluk van een goede relatie is niet dat je jezelf volledig verliest, maar dat je juist in staat wordt gesteld te groeien als mens. Natuurlijk is er een ‘gedeeld zijn’, maar bovenal is er altijd nog sprake van twee persoonlijkheden met verschillende wensen, behoeftes, sterktes en zwaktes. Enkel dan kun je bij elkaar tot bloei komen. Van elkaar leren en elkaar in het leven versterken. Je vergeet niet wie je bent, waar je voor staat en wat je nodig hebt.

 

GOEDE RELATIE VEREIST BEWUSTWORDING VAN JE EIGEN TEKORTKOMINGEN.

 

Een goede, gezonde relatie houdt in dat 2 levens samenkomen om samen een gedeeld leven op te bouwen, zonder volledig in elkaar op te gaan.
Dit volledig in elkaar opgaan, ook wel symbiose genoemd, belemmert immers groei. Symbiose voelt weliswaar in het begin heel intens.
Hoe meer men in elkaar opgaat, hoe intenser en mooier de liefde lijkt te zijn. Maar het is niet duurzaam en het plant onbewust zaadjes voor conflicten die op termijn zeker zullen optreden. Een goede relatie vereist bewustzijn. Bewustzijn van je eigen tekortkomingen en de wens om hieraan te werken.
De grootste valkuil in relaties is dat je op zoek bent naar de juiste partner. Want, zo is de onderliggende gedachte, met de juiste partner slaag je erin die ene goede relatie op te bouwen. Niets is minder waar. Een goede relatie gaat uit van de basisovertuiging dat je zelf de beste partner bent voor hem of haar en je zodoende je eigen tekortkomingen volledig onder ogen komt. Dat je de donkere kant van je persoonlijkheid omarmt en de verantwoordelijkheid neemt om hier iets mee te doen om hier mee aan de slag te gaan.

 

GOEDE RELATIE BETEKENT DAT JE JE WENSEN EN BEHOEFTES HELDER COMMUNICEERT

 

Als onderzoeker spendeer ik veel tijd aan het onderzoeken van ongezonde relaties en disfunctionele relatiepatronen. Voortdurend onderzoek ik de vraag ”hoe ziet een goede relatie eruit?’ In een goede relatie blijft er sprake van twee individuen die zich bewust zijn van hun eigen wensen en behoeften.
Behoeftes die luid en duidelijk worden gecommuniceerd. Veelal worden wensen helaas verpakt in kritiek. Men heeft moeite zich kwetsbaar op te stellen, uit angst om teleurgesteld te raken. Maar wees je ervan bewust dat wanneer jij niet in staat bent deze wensen en behoeftes te communiceren, je het je partner de kans ontneemt om deze wensen en behoeftes te signaleren en te vervullen. Je partner is immers niet helderziend.
Het is jouw verantwoordelijkheid om je wensen helder en duidelijk over te brengen aan je partner.Je partner is niet helderziend. je partner is ook geen god. Veelal verwachten we in onze relatie een hemel op aarde. Maar ook je partner heeft tekortkomingen. Net zoals je partner wensen en behoeftes heeft die gezien gehoord willen worden. In een goede relatie hecht je net zoveel waarde aan jouw wensen als die van je partner. Gelijkwaardigheid hierin is essentieel voor een goede relatie. Perfectie wordt niet verwacht, noch nagestreefd. Wanneer een grens wordt overschreden, wordt dit respectvol gecommuniceerd. Dat is het geheim van een goede relatie. Respectvolle communicatie en bewustwording. En dit vereist hard werken. Hou je niet van hard werken? Dan kun je jezelf afvragen of de tijd wel daar is om een serieuze relatie aan te gaan.

 

GOEDE RELATIE VERGT HARD WERKEN

 

Over een goede relatie bestaan nogal wat mythes. Zo wordt vaak verondersteld dat in een goede relatie alles ‘vanzelf gaat’. Niets in minder waard.
Als je uitgaat van deze basisaanname, loop je het risico je relatie te verwaarlozen. Onhebbelijkheden sluipen erin. Voordat je er erg in hebt, raak je elkaar kwijt. Je inverteert steeds minder en onder de oppervlakte groeien spanningen en conflicten. Veelal zie je dan dat mensen andere dingen gaan doen die hen een goed gevoel geven en dit betekent dat je al deze energie niet meer in je relatie stopt om het alsnog tot een goede relatie te krijgen of die goede relatie te behouden.

 

GOEDE RELATIE BETEKENT NIET EINDELOOS DOORGAAN EN DOORGAAN EN DOORGAAN

 

En wellicht net zo belangrijk: kijk of al die energie wel het gewenste resultaat oplevert. Of het wel de moeite waard is. Met andere woorden, stop met investeren als je merkt dat er niks verandert. Een goede relatie houdt in dat je beide je schouders eronder wilt zetten. Dat je beiden signaleert dat er een probleem is waaraan je beiden wilt werken.  Pas dan heeft je relatie een eerlijke kans van slagen. De eeuwenoude gezegde ‘het moet wel van twee kanten komen, is helemaal waar.

 

goede relatie

BEZOEK DE INDRUKWEKKENDE MUZIEKTHEATERSHOW DICHTERBIJ VAN RELATIEPSYCHOLOOG DR. DAVID BLOM

Ervaar wat ons geluk in de liefde in de weg staat en begrijp hoe we het tij kunnen keren. Zodat het leven zoveel mogelijk een gelukkig leven kan zijn – met elkaar.

 De nieuwste show van de makers van DAG MAMA – 4 jaar van uitverkochte zalen en meer dan 300.000 bezoekers.

WONDERMOOI (****) – Happinez
DR. DAVID BLOM STRIJDT VOOR GELUK – DE BESTE INZICHTEN UIT WETENSCHAP EN PRAKTIJK, VERPAKT IN IJZERSTERK MUZIEKTHEATER EN CABARET – Linda
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
We kunnen allemaal meer uit de liefde halen. Meer zelfs dan we nu voor mogelijk houden. Kom naar ‘Relatiecrisis in Theater- Dichterbij’. Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen, vaders, moeders, zonen en dochters gingen je voor.

DICHTERBIJ is een indrukwekkende theaterbeleving die je meeneemt in de val en wederopstanding van een huwelijksleven.

Dicht op de huid van de spelers, aan de rand van hun huiskamer, beleef je als nooit tevoren wat ons geluk in de liefde in de weg staat én ontdek je hoe we het tij kunnen keren.

Een revolutionaire theaterervaring gecreëerd door gepromoveerd psychologen en theatermakers, die jouw kijk op jezelf en de liefde voorgoed verandert.

Meer dan 300.000 stellen, singles, vrienden, vriendinnen,  vaders, moeders, zonen en dochters bezochten de show van deze makers.  Beleef het ook!

Andere artikelen:

De 6 seconden kus

Relatietip: de 6 seconden kus Hoe lang zoen jij met je partner? Je hebt het vast nooit gemeten. Maar meet de tijd eens op. 6 …

LEES VERDER

ZÓ KAN EEN ONENIGHEID JE RELATIE VERSTERKEN – 5 SPELREGELS

ZÓ KAN EEN ONENIGHEID JE RELATIE VERSTERKEN – 5 SPELREGELS Iedereen die in een relatie zit, komt vroeg of laat in een discussie terecht met …

LEES VERDER

Dr. David Blom verheldert – Wat doet kindermishandeling met onze relaties en ons brein?

Gisteren gingen we voor de tweede keer met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Trauma-expert dr. David Blom over ‘De kinderen van Ruinerwold’ (BNN-VARA)

Gisteren gingen we met Patrick Lodiers van ‘BNNVARA’ in gesprek over ‘de Kinderen van Ruinerwold’.

LEES VERDER

Wij? Wij zijn zó lekker open met elkaar!

Simon en Ruth kwamen gisterenavond thuis van een heerlijk avondje bij vrienden. Wat een fijne avond! Goede gesprekken, lekker borrelen. En het heeft Simon en Ruth nóg meer doen inzien hoe goed ze het samen hebben. Ja! Dat ze een geweldige relatie hebben, waarin ze werkelijk álles met elkaar kunnen bespreken. Geheimen? Nee, die kennen ze niet. Open en eerlijk, dat is waar ze voor staan!

LEES VERDER

Ontvang wekelijks een relatietip

Wil je ook wekelijks een relatietip ontvangen van dr. David Blom? Kom erbij!